dış kapının mandalı

sanal dünya malumunuz artık her anımızın tek hakimi olmaya başladı. Özellikle twitter ile gelen bu yoğun bilgi ve paylaşım akışı insanların her olaylarını,gülmelerini,yemelerini,içmelerini,sevmelerini,sevişmelerini canlı yayın kıvamında yayınlaması artık bu sanal medyanın haber alma ağımızın en başlangıcı olduğu konusunda uzun tezler yazdırabilecek kıvamına gelmesine sebep oldu. Misal ben artık gazetelerin sitelerinde gezinmektense bir çok köşe yazarını twitterda takip edip,haber sitesini takip edip günceli yakalamayı tercih ediyorum. Bu yeni birşey mi lan pezevenk diyenlere de evet haklısınız ama kaleme almak istedim iki dakika sabır diyorum.

Twitter olayı artık fotoğraf programları ile iyice aşmaya başladı ki ; yediğin yemeğin içindeki kılı görecek duruma geldik hacı. Bu platformda anlık paylaşmalar iyice ufka doğru çıkmaya başladığından da böyle bir anda aklına gelip yazdığın şey beğeni ve yönlendirmelerle sayısını bilemediğin insanlara kadar ulaşmak imkanı oluyor.
Sonra adını sanını bilmediğin birisi senin yazdığın iletiyi beğenip senin yazdıklarına göz gezdirip acaba ne yazmış diye merak ediyor. Sonra bu güzel yazıyor heralde diye seni takibe almaya başlıyor, akabinde senin yazdıklarına beğenisini iletiyor,sonra sen onun yazdıklarına beğenini iletiyorsun falan bir bakmışın ortak şeyler söylediğin bir insan ile aynı anda aynı düşünceleri ortalığa salıveriyorsun.
Farkında olmadan öyle hızlı bir iletişime kaptırıyorsun kendini resmen karşındaki insan senin beğenilerinden, çalıştığın işteki şikayetine,sabah hangi araç ile işe geldiğinden,güne hangi şarkı ile başladığına dahil günlük adımlarını öğrenmiş oluyor. Hayatımız resmen apaçık lan , herşey ortada bildiğin eğer hayatı temsil etsek birey olarak adımız ; donsuz hayat, çırılçıplak karşındayız herkesin.

Bu durumdan veya bu denli açıklıktan insanlar şikayetçi midir elbette değildir. Olayın başlangıcını düşünsenize ; facebook ile bu durumun içine girmeye başladık ardından bloglar olayın içine girdi ne düşündüğümüzü neye dair fikirlerimiz olduğunu ortay dökmeye başladık , tumblr falan girdi işin içine kendimizi resmetmeye veya düşüncelerimizi görsel anlatmaya başladık ardından daha sınırlı twitter girdi ufak tefek cümlelerle isyan ve özlü söz paylaşımı başladı ardından foursquare TT lere dahil olma isteği falan derken iş kopmuş , kayışımız kopmuş, apaçık ortadayız resmen. Ha elbette buna dahil olmayan kullanıcılar yok mudur , elbette vardır ama ben şahsen dahil değilim bu gruba ve etrafımdaki bir çok arkadaşım aynen benim gibi. Yediğimizden,gezdiğimize,giydiğimize,eğlencemize,takımımıza,umudumuza,beklentimize,siyasi görüşümüze dair bir kulvar bulup orada günümüzü geçirmeyi seviyoruz her türlü.

Şimdi mesela kurgulanmış bir hikaye yazıyorum size olur mu olur ; böyle TT de gördüğünüz bir hashtag'e binaen bi tweet atıyorsunuz. Tweetiniz birilerinin gözüne çarpıyor sizi takip ediyor , takip eden kişi sizin diğer tweetlerinizi de beğenip paylaşıyor siz allah allah diyorsunuz ne oluyo lan kim acaba bu ? siz takibe almaya başlıyorsunuz bu sefer aynı şeyi siz tekrarlıyorsunuz , atılan tweetlerden bir anlam çıkarıp sonra bu kişiye cevap veriyorsunuz falan derken bildiğin böyle şakalaşmalar falan muhabbet gırla. Sonra aradan 3.kişiye ait bir tweet görüyorsunuz, böyle imalı olanlardan, bakıyorsunuz tanımıyorsunuz bu kişiyi , biraz önce şakalaştığınız kişiyi de tanımıyorsunuz ama onunla paylaşmışsınız ya bişeyler o sizi takip eder siz onu takip edersiniz ya artık yakın sayılırsınız birbirinize. Siz otomatikman tanıdık sınıfındasınız yani , bakıyorsunuz o kişi giriyor birine ohooo kavgalar falan ama muhabbete inince sizden ortaya çıkan bir kavga belki de. Kim bilir kıskançlık tripleri belki başka türlü birşey falan derken ulan ne oluyorum diyorsunuz. Sonra siz işin içinden çıkıyorsunuz ama ortada kalan bildiğin ağır kavga siz de o kavganın içindesiniz lan. Dış kapının mandalı sayılırsınız ama daha yarım saat önce adını duymayacağınız 2 kişinin kavgasının ortasındasınız. Nasıl toparlayacaksınız,ne yapacaksınız bilemezsiniz ama bu kadar alenen ve sınırsız yaşadığımız sanal medyadan alacak çok dersimiz var. Bu güzeldir veya kötüdür bilemem kişisel fikrim bildiğin eğlencelidir :))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

bir çarşamba akşamı..

gol sevinci - gutiden gol haberi

yapma boruc, 3 oldu!