2009 avrupa basketbol şampiyonasına bir bakış

bu sene polonyanın ev sahipliği yapacağı yepyeni bir euro basket ile eylül ayında basketol aşkına son vermeye hazırlanıyoruz. Euro basket her zaman şahsımın en üst seviyede basketbolun oynandığına inandığı bir turnuva olmak ile beraber 2001 yılından itibaren de türk milli takımın acaba bir yarı final yapar mı yoksa yine çeyrek finalde veya grup sonrası elemelerde eleneceğiz tasasını taşıdığım turnuvadır. 2001 den itibaren sadece dünya şampiyonsında yaptığımız o çıkış sonrası başarısızlıkla sonuçlanan turnuvalar sonrasında bu sene daha umutlu olan ve en azından bir yarı final yapacağımıza inanan benim için geri sayım başladı ve haftaya artık herşeyin netleştiği, umutların artacağı veya 2010 öncesinde hiçbirşey olmayacak umutsuzluğuna bürünmüş dünyelerden birisine sahip olacağımız
kesin. Şimdi genel anlamda turnuvaya bakalım;



Group A

Hırvatistan
Makedonya
Yunanistan
İsrail


Grup farvorisi kanatimce Hırvatistan'dır. Planinic , Kus , Popovic ,Ukic gard rotasyonu ve formda Kasun , Nicevic ve son demini yaşayan avrupanın tek trible double etiketlisi Nikola Vujcic ile olağanüstü bir kombinasyon yaratabilecek bu takıma eğer Damir Markota , Stojic , Loncar katkısı da katılırsa finali zorlayacakları bile kesin. Yunanistana gelince umutsuz vaka kıvamında çeyrek final son durak.

Group B
Almanya
Letonya
Rusya
Belçika veya Fransa

en zayıf gurup. Buradan çıkacak takımlar kesinlikle diğer gurup eşleşmelerinden gelenlere elenecektir. Rusya ve Almanya'nın Krilenko ve Nowitzki siz burada olması elbette baş etken ama ne Fransa ne de Letonya nın da hali olmadığı için buradan bir cacık olmaz.

Group C
Sırbistan
Büyük Britanya
Slovenya
İspanya

Grubun favorisi ve şampiyanın favorisi elbette İspanya. Sırbistan kapalı kutu ne yapacakları belli değil, Slovenya ise sürpriz peşinde ve büyük ihtimalle şanslı olurlar ise yarı final oynayacaklar.
İspanya'ya gelince , gerçekten çok güçlüler , organizeler normal şartlarda en büyük şampiyon adayı onlar. Fakat bu sefer bu taım ruhunun üzerine biraz olsun calderon, rudy fernandez , marc gasol ve navarro nun ego tatmnkarlığını yukarıya azıcık çıkarmaları onları şampiyonluktan edebilirler. Biraz ego sonlarını getirebilirler , bu kadar egosuz bir takım olgusu bu kadar uzun süredir bana fazla geldi.

Group D
Türkiye
Litvanya
Polonya
Bulgaristan

Grubun en zayıfından başlarsak elbette Bulgaristan sonunculuk anlamında yeri garanti. Polonya'ya gelince ev sahibi kontenjanından hakem destekleriyle iteklenmez ise Litvanya ve Türkiye'den min. 10 fark yemeleri gerekir fakat Türkiye ve Litvanya yapılanlara karşı sinir harbini kaybederse ortada garip sonuçlar doğabilir ama ben Litvanya açısından pek ihtimal vermiyorum ama bizim agresif tutumumuz umarım başımıza iş açmaz.
Litvanya ya gelince muhteşem isimlerden oluşan bir takım gibi Jasikevicius sonrasında ciddi anlamda bir süper yıldıza ihtiyaçları var ve şu anda bu takımın bir süper yıldızı yok. Ne Siskauskas bunu üstlenebilir ne de en son bomba transfer Kleiza bu potansiyele sahip. Sonuç Litvanya şahsi kanaatime göre en son eşleşmeler sonrası Litvanya A-B grubu karışımından doğacak eşleşmede Hırvatistan harici bir takıma denk gelirse elyebilir ama Hırvatistan gelirse elenerek bu turnuvaya veda eder.
Gelelim bizim takıma, bu takımın en önemli gücü 3,4,5 rotasyonu. Ersan , Hidayet , Ömer Aşık , Oğuz Savaş ciddi anlamda şut , blok , ribaund ve savunma anlamında çok ciddi silahlar. Aynı zamanda Ersan 4 oynadığında da inanılmaz hızlı pas akışı da olabiliyor. Böyle bir forvet 3 lüsünün arkasında 1-2 numarada herhangi bir dış şut tehdidi olmaması bu takımın tıkanacağı ve bir yerde duraklamasına sebep olacak zaafıdır. Kutluay zaten olmamalı ama Erdoğan bu takımda yer alarak en azından dış savunmada penetre ve boş şutları cezalandıracak kişi olmalıydı. Serkan Erdoğan'ı almayarak bu pozisyona aynı takımda Bekir'i çağırmak zaten bu alanda intiharın sebebi Tanjevic için. Umarım Ömer Onan sağlam bir turnuva geçirir , Ender cezalandırabilir ve Sinan Güler de rotasyona dahil olup verimli oynar ise en azından Hidayet'in haricinde dış şut tehdidi ile ortaya nefis bir karışım çıkabilir. Zaten bu 3 oyuncu mpotimum seviyede oynarsa biz bu turnuvada neden final oynamayalım ki. İspanya haricinde bu forvet rotasyonuna çare olabilecek takım yok çünkü. Bir de unutmadan ilk maç. Eğer Litvanya'yı ilk maçta yenersek biz ciddi anlamda yarı final oynarız fakat kaybedersek de o zaman ne olacağını kestirmek güç.

Haydi rastgele..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

bir çarşamba akşamı..

gol sevinci - gutiden gol haberi

yapma boruc, 3 oldu!